Wanneer start je met het inrichten van je babykamer?

September 20, 2021

Yeah, je bent zwanger! Gefeliciteerd, wat een rijkdom nu al.

Er zal nu wel veel op je af komen. Je moet over veel dingen nadenken en er moet van alles geregeld worden. Onder andere het inrichten van je babykamer. Voor de meeste aanstaande moeders is dit één van de leukste dingen om te doen.

Tegelijkertijd kan het nogal overweldigend zijn. Er is veel keus en wanneer moet je nou eigenlijk beginnen?

Het antwoord is eigenlijk simpel: wanneer jullie er klaar voor zijn. De eerste weken is het vooral wennen aan je zwangerschap en dromen over jullie toekomst samen met kindje. Vaak duurt het ook een aantal weken voor je je goed genoeg voelt om over de praktische zaken, als een babykamer, na te denken.

Dus laat je vooral niet overweldigen door alle informatie die er te vinden is en moeders die de kamer al snel klaar hebben. Ieder doet dit weer anders en doe vooral wat voor jou/jullie goed voelt. In het begin heeft je kindje nog niet zoveel nodig en hij/zij slaapt waarschijnlijk toch de eerste tijd bij jullie op de kamer. Relax dus en vergeet niet te genieten van deze mooie tijd!

Er zijn wel een aantal dingen om over na te denken als het gaat over het inrichten van jullie kamertje.

  • Je kunt alvast voorzichtig nadenken wat je wil na de 12 weken. Dan is het meestal ook wat zekerder dat het goed gaat met de zwangerschap. Dan is de tijd aangebroken om langzaam te gaan dromen en rond te kijken wat jou aanspreekt. Tip: op Instagram of Pinterest kun je genoeg ideeën opdoen. Zo kom je er ook achter welke stijl jij leuk vindt. Bewaar dit, ga knippen en plakken. Maak hiervan een moodboard.
  • Voor de grotere meubels heb je veelal te maken met levertijden en veiligheidseisen. Dus ben je van plan deze te bestellen dan moet je daar wel rekening mee houden. Met de grotere meubels bedoel ik, de commode, het bedje en de kledingkast. De basis dus eigenlijk van het kamertje.
    TIP: kijk eens op marktplaats, daar vind je nog hele mooie meubels, van complete kamertjes tot een enkel meubelstuk. Voor een commode kun je bijvoorbeeld ook op ladekast zoeken.
  • Als je toch graag een indicatie wil is tussen de 24 en 30 weken zwangerschap de basis van de kamer inrichten wel zo handig. Aan het einde wordt sjouwen en tillen sowieso afgeraden en heb je veelal minder puf en zit je buik vaak in de weg.
  • Het is in ieder geval fijn als het grootste deel van de kamer af is voor je met verlof gaat. Dan kun je tijdens je verlof nog wel lekker bezig zijn met stylen, de kleine dingetjes en kleertjes wassen en opruimen.
  • TIP: teken jouw babykamer op schaal zodat je de meubels die je op het oog hebt ook op schaal kan tekenen en kan schuiven om te zien of het past en hoe je het neer kan gaan zetten. Op ruitjespapier kan dit heel goed, teken ook de ramen, deuren en verwarming in.

Waar moet ik rekening mee houden tijdens het inrichten van de babykamer?

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten tijdens het inrichten van je babykamer.

  • Gebruik het liefste verf op waterbasis, dit is beter voor je ongeboren kindje en voor jou. Je hebt ook verf die helemaal veilig is voor kinderen, zelfs luchtzuiverende verf. Kijk hier dus even naar als dat belangrijk voor je is. Het ‘schadelijke’ waar altijd over gesproken wordt gaat met name om verf die nog nat is. Goed ventileren dus en eenmaal gedroogd is er geen probleem meer.
  • Zet het bedje/wiegje niet naast een verwarming of verwarmingsbuizen, dit kan te heet worden voor je kindje of hij kan zich er aan verbranden.
  • Let er ook op dat je kindje vanuit zijn bedje niet bij losse koorden van gordijnen, stopcontacten of bijvoorbeeld snoeren van elektrische apparaten kan komen.

Veel plezier gewenst en vergeet niet te genieten van deze bijzondere tijd!

Heb je nog vragen of heb je stylingadvies voor jouw babykamer nodig dan kan je mij natuurlijk altijd een berichtje sturen! Dat vind ik namelijk het leukste om te doen!