Een vlak of lambrisering verven.

November 7, 2021

De mensen die mij kennen weten dat ik houd van muurtjes in huis verven. Een muur een kleurtje geven is snel gedaan en als het niets is dan verf je het zo weer over. Althans dat is mijn mening. Waar ik ook van houd is het verven van een vlak of lambrisering op de muur. Dit geeft net wat meer spanning en kleur aan een ruimte.
Een vlak of lambrisering verven, hoe doe je dat? En hoe krijg je een strakke lijn geverfd?
In dit blog leg ik je er alles over uit.

Hoe verf je een vlak of lambrisering en hoe krijg je een strakke lijn geverfd?

Wat heb je nodig?

  • Verfkleur die je gaat gebruiken. (in dit voorbeeld muurverf Flexa Sandy beach)
  • Kwast, verfbakje en muurverfroller. (een anti spat muurverfroller vind ik handig.)
  • Verf in de kleur die de muur nu is.
  • Meetlint.
  • Waterpas, een laser waterpas zoals deze is helemaal makkelijk.
  • Potlood om af te tekenen.
  • Afplak tape.

Hoe begin je met een vlak of lambrisering verven?

Bepaal op welke hoogte je de lambrisering of het vlak wil hebben.
Ik bepaal de hoogte altijd op gevoel maar als stelregel wordt voor een lambrisering vaak tussen de 1.20 en 1.50m hoogte vanaf de grond aangehouden. Of verf 2/3 deel van de gehele muur zoals ik in het voorbeeld gedaan heb. De grootte en de plek op de muur van een vlak kun je zelf bepalen.
Als je weet wat je wilt begin je met het uitmeten. Zet ongeveer om de 30cm streepjes op de muur op de gewenste hoogte.

Afplakken maar!

Na het aftekenen kun je starten met afplakken. Begin helemaal links of rechts met plakken. Zorg dat je het tape zo plakt dat je straks over de afgetekende streepjes heen verft. Check nog even met je waterpas of het echt een rechte lijn is. Druk het tape daarna overal goed aan zodat het strak op de muur zit.
Heb je een laserwaterpas dan is het helemaal makkelijk en volg je met je afplaktape de lijn van de laser.

Dé tip om een strakke lijn te verven voor een vlak of lambrisering.

Dé tip voor een strakke lijn op de muur is om eerst de randen te verven met de kleur verf die nu al op de muur zit. Je verft dan deels op het tape en deels op het te verven deel van de muur. Dit kun je gewoon met een kwast doen.
Het zorgt ervoor dat wanneer er verf onder het tape door loopt dit de kleur is die al op de muur zit, wat dan dus niet erg is. Laat dit wel eerst drogen voor je verder gaat.
De eerste keer deed ik dit niet. Daardoor was mijn rand lichter door de witte verf die ik eerst gebruikt had. Oeps!

Een vlak of lambrisering verven. Eerst verf je de randen met de kleur die al op de muur zit. Deels op het afplaktape, deel op het te verven vlak.
Het randje van het afplak tape en de muur die een kleur krijgt geverfd.

Verven maar.

Als het droog is kan je starten met verven. Handig is om de verfbak met keukenfolie te bedekken zodat je deze na gebruik niet hoeft schoon te maken. De randen verf ik altijd met een kwast en de rest doe ik met een verfroller. Gebruik een muurverfroller voor het mooiste resultaat. Een grote muur verdeel ik voor mijzelf in vlakken die ik deel voor deel verf. Om zo min mogelijk strepen te krijgen rol je de laatste laag steeds in dezelfde richting.

”Bedek je verfbak met keukenfolie, dit scheelt weer afwassen”

Klaar? haal het tape er dan af. Doe dit het liefste als de verf al een beetje droog is maar nog niet helemaal droog is. Dan heb je namelijk kans dat je stukjes verf van de muur af trekt. Ik houd ongeveer 10 minuutjes aan. Trek het tape er zo recht en dicht mogelijk tegen de muur af. Doe dit niet te snel, neem de tijd.

En voilà, je hebt een vlak of lambrisering geverfd met strakke lijnen! Dit staat natuurlijk ook super leuk in kinderkamer, het is net wat minder druk dan de hele muur een kleur geven.

Succes en mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust.