Een kinderkamer delen? tips en inspiratie!

April 9, 2022

Tips en inspiratie voor de inrichting van een gedeelde kinderkamer.

Een kinderkamer delen? de meningen zijn erover verdeeld. Vroeger deelde ik ook een kamer met mijn zusje en hier heb ik zeker geen slechte herinneringen aan. Ik vond het juist gezellig, we hadden ieder een eigen hoekje voor onze spullen en deden of het ons eigen huis was. Heel leuk! Tot die keer dat zij graag Barbie behang wilde hebben en als ik ergens niet van hield… De oplossing was simpel, we plakten het uiteindelijk achterop haar kast waarmee we haar slaapdeel afschermden. Zij blij en ik blij!
Gaan de kinderen bij jou ook een kamer delen? hier een aantal praktische tips.

1. Stapel in de ruimte.

Zeker als je en wat kleinere kinderkamer hebt die ze gaan delen is het handig om de hoogte in te gaan. Kies voor een stapelbed of een hoogslaper waar je een ander bed onder zet. Ook heel leuk! Of als je handig bent maak je een bed tegen een wand en zorg je dat er gelijk opbergruimte onder zit. Maak gebruik van de muren, hang planken en kastjes op. Als de vloer minder vol staat oogt de kamer ook groter.

Hoogslaper met bed eronder
Bron: Ikea

2. Creëer rust en eenheid.

Door dezelfde kleurtinten en stijl te gebruiken voor beide kindjes (of misschien leg je er meer op een kamer) zorg je voor rust. Kies voor 2 dezelfde bedden. Zit er leeftijdsverschil tussen de kinderen en heb je bijvoorbeeld een babybed en een juniorbed kies dan in ieder geval voor bedjes in dezelfde stijl of gemaakt van hetzelfde materiaal. Leg dan op de bedden dan dezelfde dekentjes of dekbedovertrekken, of in ieder geval van hetzelfde materiaal en kleur.

3. Maak een slimme indeling

We zijn al snel geneigd een kamer in te delen hoe we denken dat het hoort. Bijvoorbeeld de bedden met het hoofdeinde tegen de muur. Maar je kunt ook de beide bedden langs de muur zetten. Dit is weer eens wat anders. Kies voor een lange plank tegen de muur waar je stoeltjes bij zet, zo kunnen je kinderen samen aan de slag. En zeker als er leeftijdsverschil tussen zit hebben ze beiden een deel waarmee ze kunnen doen wat zij willen. Wat je ook kunt doen is een groot bureau met 2 stoelen. Kijk naar de ruimte en teken anders alles op ruitjespapier op schaal zodat je kan gaan schuiven. Dan zul je zien dat je soms tot iets anders komt dan je in eerste instantie dacht.

kinderkamer delen met twee kinderen
Bron: tellkido.com

4. Zorg voor voldoende opbergruimte

Dit geldt eigenlijk voor elke kinderkamer maar voor een gedeelde kinderkamer nog wel meer. Losliggende spullen en speelgoed zorgt voor onrust. De kinderkamer moet een ruimte zijn waar een kind zich terug kan trekken en rustig zijn ding kan doen. Kies voor 1 grote kast(wand) waar je zowel kleding als speelgoed in kan opbergen. Of ga voor bedden met lades eronder.

stapelbed met opbergruimte op een gedeelde kinderkamer
Bron: huis-inrichten.com

5. Creëer hoekjes, verdeel de kamer.

Kinderen vinden het fijn om een eigen plekje te hebben, zorg dus voor verschillende hoekjes in de kamer. Dit kan een speelhoekje zijn dat iets meer is afgeschermd. Ook kun je een roomdivider gebruiken of een kast in het midden zetten als afscheiding. Zeker als kinderen ouder worden willen ze waarschijnlijk wat meer privacy. Vind je dit niks dan kun je met kleur ook voor ieder zijn eigen hoekje maken. Verf een deel van de kamer of een vlak achter het bed zodat ieder zijn eigen deel heeft. Als de ruimte wat kleiner is dan is dat zeker een goede oplossing, zo houd je de ruimte meer open en zorgt kleur voor de verdeling.

kinderkamer delen, gedeelde kinderkamer met geverfde vlakken op de muur
Bron: thebooandtheboy.com

Gaan jouw kinderen ook een kinderkamer delen? en heb je hulp nodig of misschien heb je nog vragen neem dan gerust contact op. Ik help je met plezier verder.

(Bron 1e foto: ilovelinen.com.au )