Een kleine babykamer inrichten, 5 praktische tips

May 6, 2022

Een babykamer inrichten is voor de meeste aanstaande moeders één van de leukste dingen om te doen! Yeah, je bent zwanger en je mag aan de slag met deze leuke taak. Wat nou als de kamer die jullie op het oog hebben voor de baby niet zo groot is. Geen probleem! Een kleine babykamer inrichten is heel goed te doen, met deze 5 praktische tips kan je goed voorbereid aan de slag.

Tip 1 Meten is weten

Ook al wil je graag gelijk aan de slag, zorg dat je eerst de tijd neemt om alles goed op te meten. Zo weet je ook hoe groot de meubels kunnen zijn en wat je precies kwijt kan. Kijk naar de verschillende mogelijkheden om bijvoorbeeld je commode of wieg neer te zetten. Als je toch bezig bent meet dan ook hoe hoog je raam begint, waar de verwarming zit etc. Je kunt het ook uittekenen op schaal, dit kan gewoon op ruitjespapier. Zo heb je in 1 oogopslag overzicht wanneer je gaat shoppen voor de meubeltjes.

kleine babykamer op schaal tekenen
Bron: Unsplash Keila Hotzel

Tip 2 Welke meubels zijn écht nodig?

Denk goed na over welke meubelen jij echt nodig vindt, dit kan per persoon verschillen. Wil jij een voedingsplek in de kamer, of kan je dit ook ergens anders doen? Heb je een kast nodig of maak je elders in huis een plek om wat spullen op te bergen. Kijk ook of je functies kan combineren. Bij functies kun je denken aan een verschoon plek, voedingsplek, aankleed functie of opbergruimte. Als je bijvoorbeeld kiest voor een grotere commode waar je ook gelijk kleding in kwijt kunt combineer je de verschoon met de opbergfunctie. Dan hang je alleen nog een kledingrekje op, staat nog leuk ook! Of misschien kies je juist voor een commode die je aan de wand kunt hangen en uit kunt klappen. Tip: ze hebben ze ook met een bijpassend opbergkastje eronder. Erg leuk! Kortom, wat is voor jou belangrijk en neem dit als uitgangspunt.

Kleine babykamer wandcommode
Bron: Babywoods wandcommode

Tip 3 Houd de vloer zo leeg mogelijk

Hoe meer je van de vloer haalt, hoe ruimtelijker het lijkt. Neem meubeltjes op pootjes. Of koop een leuk hangwiegje. Hang je kledingkast aan de muur of hang wandplankjes op voor de decoratie en zet dit niet op de grond. Als je de mogelijkheid hebt om een andere vloer neer te leggen, kun je hier ook kijken naar iets dat niet te druk oogt. Kies dan een lichtere kleurtint of als je van iets donkerder houdt een gladde vloer zoals een gietvloer. Wat voor de vloer geldt, geldt eigenlijk ook voor wat je aan het plafond hangt.

kleine kinderkamer wandkast
Bron: Studio Minishop

Tip 4 Licht en kleur

Ik gaf het hierboven al even aan, kies voor lichte en frisse kleuren. Lichte kleuren reflecteren ook het licht van buiten en laten de kamer groter lijken. Probeer ook niets voor het raam te zetten zodat de lichtinval zo optimaal mogelijk is. Het hoeft zeker niet te betekenen dat je alles wit moet houden, verf gerust 1 wand in een kleurtje. Een bedhemeltje is helemaal leuk en hip, maar kan wel op je af komen. Kies hier ook voor een lichte of rustige kleur als je graag een hemeltje wil hebben. Wil je toch donkere kleuren toevoegen dan kan dit makkelijk met accessoires. Een wiegdekentje, een mooie poster of andere decoratie. Sowieso handig dat je dan een rustige basis hebt die met je baby mee kan groeien, als hij/zij groter wordt dan hoe je alleen de aankleding aan te passen.

Kleine babykamer inrichten
Bron: Louise Boonstoppel

Tip 5 Opbergruimte, opbergruimte en nog eens opbergruimte!

Opbergruimte, je kunt er niet genoeg van hebben. Zorg dat je zo veel mogelijk en functionele opbergruimte hebt. Wees ook hierin creatief. Je hebt genoeg leuke opbergers voor aan de wand, zoals deze of style de kruidenrekjes van Ikea boven de commode. Zet je een stoel of poef neer, kies dan een exemplaar met bergruimte. Hoe opgeruimder en netter een kamer is hoe groter het lijkt.

Hopelijk kun je met deze tips uit de voeten. Bij een kleine babykamer inrichten moet je soms concessies doen maar dit betekent zeker niet dat het minder mooi kan worden. Bedenk goed van tevoren wat jij wil en wat bij jou past en maak op basis hiervan jouw keuzes. Kom je er toch niet uit en wil je graag advies, stuur mij dan een berichtje. Succes met het inrichten van jouw kleine babykamer en vergeet niet te genieten!